2 Kasım 2013 Cumartesi

Fotoğraf Düzenleme 1 - Raw Dosyasında Parlak Alanları Düzeltme

            Merhaba arkadaşlar bloğumuz size de bize de hayırlı olsun. Uzun zamandır aklımda olan bir fikirdi bu blog. Benimde ilk başlarda karşılaştığım sorunları ve araştırarak bulduğum çözümlerini sizinle paylaşmak istiyorum. Geçmişten bilgi verecek olursak, 650D ile tanışmam içimdeki fotoğrafçılık aşkını körükledi. Önceleri hiç bir bilgi sahibi olmayan ben yaklaşık bir yıl içinde çok okudum ve araştırdım. Bu arayış içerisinde facebook üzerinde bir grup olan Canon Eos 650D grubunu buldum. Bugün size bilgi verecek düzeyde olmamı bu grupta beraber büyüdüğümüz arkadaşlarıma borçluyum desem yalan söylemiş olmam. Hepsine bana verdikleri destek, anlayış ve güven için çok teşekkür ederim.  Grubumuzu merak edenler bu linkten ulaşabilirler. Küçük ama samimi bir grubuz. https://www.facebook.com/groups/CanonEOS650D/
          Grubumuz 650D gibi giriş seviyesi bir makine olduğu için grubumuzda bulunan arkadaşların çoğu fotoğrafçılık konusunda biraz acemi. Ve Bu blog biraz da onların benim başıma gelenleri daha çabuk atlatmaları ve fotoğraf dünyasının büyüsüne daha hızlı girmelerini sağlamak.
 

           Evet bu ilk düzenlemede alelacele oldu sebep olarak bugün sayfada bulunan bir kaç fotoğraf gerek açık diyafram gerek poz süresi gerek güneş ışıklarının dik gelmesi sebebi ile gök yüzünün fazla parlaması. Şimdi buna soruna uygun çözüm önerisi içeriyor. Diğer gelecek düzenlemelerimiz temel düzenlemelerden sonra daha uzun ve yorucu olacağına emin olabilirsiniz. ( Biraz meraklandırayım.)

          İlk fotoğrafımız raw da düzenlenmemiş fotoğrafın ham halidir dikkat ederseniz gökyüzü bembeyazdır bu yukarıda bahsettiğim; açık diyafram-uzun poz süresi ve öğlen vakti güneş ışığının gökyüzünü bozmasından dolayı oluşmaktadır. Bu yüzden fotoğrafçılar sabah ve akşam üstü saatleri altın saatler olarak adlandırılır. Fotoğrafın exif bilgilerini vereyim. f6.3 iso 100 1/200 fotoğrafın çekim saati 11:45 yani güneş dik açı ile gelmiş.

          Şimdi raw dosyamızı açtığımızda sağ tarafta "AÇIK TONLAR" bölümü bulunuyor "0" olan değer "-100" yaparsak parlak olan bölgeler azalır ve beyaz yerine mavi gökyüzü bizi selamlar. Yanı sıra göl yüzeyindeki parlamalar da kaybolur.
         
            Diğer düzenlemelerde görüşmek üzere. Işığınız bol olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder