9 Kasım 2013 Cumartesi

Fotoğraf Düzenleme 6 - Düzeyler (levels)

                   Sabah eğrileri biraz anlatmaya çalışmıştım. Benzer etkileri olan bir diğer araç ise "düzeyler".
Fotoğrafın parlaklığı,canlılığı koyuluğu üzerinde etkileri vardır. Yada iki katmanı birleştirirken tonları arasında farklılık olur böyle durumda her iki katmanı da matlaştırarak birbirinin tonuna uygun hale getirebilirsiniz. Onu başka bir yazımızda ele alalım bugün temel etkileri üzerinde durmak istiyorum.
                  Aşağıdaki fotoğrafta sağ altta daire içindeki butona tıklayıp "1" ile işaretlenen düzeyler tıklanır yada sağ üstte "2" ile gösterilen bölgeyi tıklıyoruz.
 
                 İkinci fotoğrafın düzey değerlerine baktığınızda aslında dengeli olduğu görülüyor ne sol tarafta çok yığılma ne de sağ tarafta aşırı yığılma var. Sağ tarafa aşırı yığılma olsaydı fotoğraf çok parlak olurdu. Sol tarafa yığılma olsaydı fotoğraf karanlık oluşurdu. Bir de tüyo vereyim eğer pozlama ölçümünü yaptığınızda ekstra olarak poz telefisini 1/3 sağ çekerseniz fooğraf biraz daha parlak olur. Bu fazladan parlaklık raw işlemi sırasında düzeltilebildiği için sorun teşkil etmez lakin 1/3 fazla pozlama ile daha fazla detay kayıt edilmiş olur. Mesela "0" poz telafi ile çekilmiş fotoğrafın raw dosyası 43Mb ise 1/3 telefi ile çekilmiş fotoğrafın raw dosyası 45Mb dır. Fotoğraf üzerinde az ışık alan bölgeler böylece detaylandırılmış olur.
                  Neyse gelelim bizim fotoğrafa. Fotoğrafta çok az olsa da karanlık oluşmuş. Fotoğrafta görüleceği üzere beyaz butonu ilk başata en sağdaki nokta ile işaretlenmiş bölgedeydi. Orta tonlarının başladığı yani grafiğin yükselmeye başladığı ilk noktaya kadar sürükledim ve fotoğraf biraz daha canlı ve açık oldu.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta ilk yükseltinin başladığı yere kadar çekiyoruz. Ortalara kadar getirmiyoruz.


              Umarım faydalı olmuşumdur. Işığınız bol olsun. Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder