2 Kasım 2013 Cumartesi

Fotoğraf Düzenleme 2- RAW Fotoğraf Çekmek? Beyaz Dengesi.


               Merhabalar. Bu ikinci yazımda neden "RAW" fotoğraf çekmeliyiz biraz bundan bahsedeceğim. Öncelikle raw fotoğrafın ham halidir o an için ne kadar bilgi var ise kaydedilir. Raw nasıl çekilir diye sorarsanız. yukarıda kırmızı ile işaretlenmiş bölümü(görüntü kalitesi)  Raw+L olarak değiştiriyoruz böylece makine hem raw dosyasını hem jpeg dosyasını kaydediyor. Uyarayım raw dosyası 45mb civarı megapiksel miktarı artıkça yükseliyor. Örneğin 36 mp lik nikon d800'ün raw dosyası 100mb kadar. Yani raw çekim yapacaksanız hafıza kartınız yüksek olmalı. (en az 16gb)
             Raw da sadece iki şeye müdahale edilemez
1- Enstantene
2- Diyafram
           Geri kalan her şeye netlik,kontrast,parlaklık,koyuluk,titreşim,doygunluk,vignet,kadrajda eğiklik varsa düzeltilir......vb fotoğraf üzerinde bir çok noktaya etki edilebilir. Bu özelliklerden çoğunu kontrast ve doygunluk gibi makinenin içinde ayarlayabiliyoruz eğer işin uzmanı olursanız makine üzerinde çekimden önce deneyerek istediğiniz ayara getirilebilir lakin bu çok zahmetli bir iş raw üzerinde işlem yapmak daha kolay.
              Raw dosyalarımı nasıl açabilirim diye sorarsanız bir kaç cevabımız var tabi.
1- Canon makinelerin içinde gelen cd'nin içinde raw işleme programı bulunuyor ücretsiz.
2- Adobe Lightroom
3- Adobe Photoshop CS5 ve CS6 bu programın yanında bir de eklenti yüklemek gerekiyor.
Onu buradan indirebilirsiniz.
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?platform=Windows&product=106
4- Adobe Photoshop CC ile herhangi bir eklenti olmadan açılıyor.
5- Bunların haricinde bir çok ücretli ve ücretsiz programlar mevcut.

                Biraz evvel raw ile yapabileceklerimizi sayarken en önemli olanı saymadım. Neydi o? Tabi ki yazı başlığında da geçen beyaz dengesi. Fotoğraflarım cep telefonu ile çekilmiş gibi. Neden fotoğraflarım canlı gözükmüyor? Neden fotoğraflarım doğal görünmüyor? Neden renkler bu kadar soğuk? diye düşünüyorsanız ilk bakmanız gereken nokta beyaz dengesidir.
                Şimdi Aşağıya yüklediğim ilk fotoğrafta beyaz dengesine müdahale edebileceğimiz yerleri gösterdim. "2" ile gösterilen bölgede kendinize gözünüze güveniyorsanız sıcaklık ve renk tonunu kendiniz seçebilirsiniz. Bu bölge şimdilik bize uzak, "2" ile gösterilen bölgede hazır ayarlarda var lakin onlar daha berbat. Bu arada makinemiz 650D çoğunlukla beyaz dengesini doğru çekmektedir. Birazdan göreceğiniz üzere "2" ile gösterilen bölgede fazla bir değişiklik olmayacaktır.
                Birde benim en çok kullandığım camera raw'ın otomatik olarak verdiği beyaz dengesi var. "1" ile gösterilen bölgedeki damlalığı seçiyoruz. Size göre gerçek beyaz olması gereken bir yerin üstüne getirip tıklıyoruz ve program otomatik olarak ayarlıyor. Ben örnek fotoğrafımız da yerde daire içine aldığım sek sek çizgilerini yeni boyadığımız için beyaz olarak orayı seçtim, her yerde faklı sonuç çıkar örneğin arkadaki duvar yada efenin gömleği faklı sıcaklıklar verecektir. Fotoğraflarda görülebileceği gibi öğrencimin ten renki hemen fark etti daha soğuktu. Biraz daha can geldi.
                En son fotoğrafta farklı düzenlemeler içeriyor kırpma-kadraj eğikliği vignet...... İkinci dersimiz burada bitmiştir. Herkese teşekkürler. Işığınız bol olsun.

1- Ham hali

2- Beyaz dengesi ayarlanmış hali

3-  Kontrast,açıklık,vignet,titreşim...vb müdahaleler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder