16 Kasım 2013 Cumartesi

Fotoğraf düzenleme 8 - Raw Dosyasında Noise (gürültü) Azaltma

          Merhaba, arkadaşlar yine bir hafta sonu daha geldi ve yeni bir yazı ile karşınızdayım. Genelde akşam üstleri yada akşamları yüksek enstanteneye ihtiyaç duyduğumuzda ve diyafram yeterli gelmediğinde mecburen iso'ya yüklenmek zorunda kalıyoruz. Yüksek iso'da fotoğraflarda bozulmaya sebep olmakta. Şimdi bu bozulmayı nasıl düzeltebiliriz onu öğreneceğiz.
           Noise içeren fotoğraf bulamadığımdan apar topar aşağıdaki fotoğrafı çektim. f1.8 iso1600 1/100 ile çekilmiş olan bu fotoğrafta darth vader neredeyse karanlık taraftan jedilara geçecekmiş. O derece noise oluşmuş. :)
          Raw dosyamızı ilk açtığımızda karşılama ekranı geldi gerekli ayarları yaptık ama istenilen sonuç yok tatmin etmiyor. İlk fotoğrafta daire içindeki üçgenli bölümünü tıklıyoruz.



          Karşılama ekranı geldiğinde %100 oranda büyütüp öyle bakıyoruz. Görüldüğü gibi karlamalar mevcut. Daha sonra sağ tarafta ışıklık yazan kısmı yavaşça sağa kaydırıyoruz. Ne zaman beyazlar azaldı orada bırakın çünkü bu noise giderildikçe fotoğrafın keskinliğinde azalmakta. Onun için ayrıca yukarıda keskinlik bölümü var orada oynamalar yapabilirsiniz. Ben bu fotoğraf için baya sağa kaydırdım siz her fotoğrafta bu kadar sağa kaydırmayın noise azalana kadar.
          Aşağıda bulunan iki fotoğrafta ne kadar büyük değişim yaşandığını görebilirsiniz. En son fotoğrafıda ilk fotoğraf ile karşılaştırabilirsiniz. Unutmadan hatırlatma yapayım tekrar %100 büyüterek bakıyoruz koyu bölgelere. İkinci hatırlatma ise çok fazla sağa çekmemek ile ilgili ne kadar çok çekilir ise o kadar çok keskinlik azalır.
          May the light be with you! :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder