8 Kasım 2013 Cuma

Fotoğraf Düzenleme 5 - Photoshop Eğriler ve S Çizgisi Oluşturma

                 Merhaba herkese mutlu hafta sonları. Bu hafta size curve tool yani eğri aracını anlatmaya çalışacağım. Bu araç level ( düzey aracı) ile benzer işleve sahip levele göre daha fazla müdahale etmemize izin verir. Genel olarak bu araç için fotoğrafın dengesi renk yoğunluğu-doygunluğu, beyazlar ne kadar beyaz, siyahlar ne kadar siyah, fotoğraf sağa dayalı mı sola dayalı mı?...vb bunları gösteren bir araçtır ve müdahale yapılabilir. Fotoğraf ne kadar iyi çekilmiş ise o kadar az müdahale gerektirir.
               Aşağıdaki fotoğraf bir ile gösterdiğim bölgeye tıklayıp açılan sayfada eğriler yazısını tıklayarak açabiliriz yada sağ üstteki panelden iki ile işaretlediğim yere tıklayarak. Zaten iki ile işaretlediğim araçta eğri şekli var.

               


                 Yukarıda ikinci ekran görüntüsünde eğri panelinin görüntüsü var.  Bu grafiği nasıl okuyacağız?
Grafiğin yukarısı açık tonları ve beyazları etkiler. A ile belirttiğim bölgeler açık ton. O ile gösterdiğim orta tonları simgeler genelde buraya pek müdahale etmeyeceğiz. Amacımız dinamik aralığı yüksek fotoğraflar elde etmek. S ile gösterdiğim siyah yani kapalı tonları ifade ediyor.
                 Histograma dikkat ederseniz sola dayalı bir çekim olmuş buda olması gerekenden daha koyu olduğunu söylüyor. Aslında eşimin siyah bluz tercihinden dolayı histogramı sola çekmiş. :) Bilgisayarın otomatik müdahaleleri çoğunlukla doğru sonuçlar verir. Yukarıda ki ekran görüntüsünü otomatik tuşuna bastığımda aldığım görüntü. Sola dayalı koyu görüntü olduğu için siyah bölgeleri yukarı çekerek açmaya çalışmış. Bu sefer arka planın daha da açtığı için pek beğenmedim. Önemli değil tüm müdahaleleri silen reset tuşu var.
                Şimdi merak ediyorsunuz fotoğraflarımı eğrilerini nasıl düzenlemeliyim diye. Buraya kadar okuduysanız sizi boş göndermek olmaz hemen anlatıyorum. Başlıkta da belirttiğim gibi "S eğrisi" oluşturmak. Aşağıdaki fotoğrafta ilk önce "1 ile gösterdiğim" orta noktaya tıklıyorum böylece orta tonları müdahale dışı bırakıyoruz. Açıktonlara müdahale için hafif kaldırıyorum "2 ile gösterdiğim" ve en son kapalı tonlara müdahale ediyorum hafif aşağı çekiyorum "3 ile gösterdiğim". Grafiğe uzaktan baktığınızda hafif bir "S" oluştuğunu görüyoruz. Fotoğrafların %90'nın da bu "S" eğrisini oluşturun hafif bir "S" eğrisi her zaman iyidir.
           

                 Eğer; yaptığınız müdahalenin güzel göründüğü lakin bazı yerlerde istediğiniz gibi sonuç vermediğinizi düşünüyorsanız onu da düzeltiriz. Mesela yukarıdaki düzenleme benim hoşuma gitti lakin yüzde bıraktığı etkiyi sevmedim. Her araç yanında katman maskesi ile gelir aşağıdaki fotoğrafta "3" ile gösterdiğim bölge. Sol tarafta "1" ile gösterilen fırça aracını tıklıyoruz.  "2" ile gösterdiğim renk paleti siyah seçili iken, fırça ile %70 opaklıkla yüzü ve saçları temizledim. Unutmayın siyah renk paleti siler beyaz renk paleti tekrar geri getirir. Denediniz, beğenmediniz ve sildiniz. Yeniden çıkarmak için "4" ile gösterilen yere bastığınızda katman maskesi tekrar oluşur.
             
         

                 Son olarak bu araç ile çeşitli effectlerde verilebilmekte o an anlatmak istediğiniz konuya uygun eğri ile oynayarak farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Herkese mutlu hafta sonları ışığınız bol olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder