3 Kasım 2013 Pazar

Püf Noktaları 1 - Af Noktası Seçimi

             
             Tekrar merhaba arkadaşlar. Bu sefer düzenleme yerine püf noktası paylaşacağım. Digital makinelerimizin odaklandığı noktaya, ışık miktarına, koyu- parlak bölge oranına ve bizim seçebileceğimiz çekim moduna göre değişebilen  binlerce farklı hazır senaryosu bulunmaktadır. Bu yazımızda bu senaryolardan en etkili şekilde nasıl kullanacağımızı göstereceğim.
               İki tür netleme mekanizmamız bulunmaktadır birincisi Af'tır otomatik olarak af noktalarına netler. İkincisi Mf'dir. Bunda netleme halkası manuel olarak fotoğrafçı netler. Mf uzun pozlama ve makro çekimlerim de çok kullandığım bir yöntem olsa da diğer bütün çekimlerim de AF kullanmaya özen gösteriyorum. Sebep olarak eğer Mf ile manuel netleme yaptığınızda, netlemek istediğiniz yerde yine bir af noktası denk gelmez ise bir önceki çekimde aklında kalan son senaryoya uygun çekim yapar makinelerimiz. Yani yanlış senaryo ile çekilmiş olur.
               Af noktaları netlemek dışında ölçümde yapıyor. Yatay, dikey ve çapraz olmak üzere üç çeşidi var. Çapraz tip olanlar hem yatay hem dikey ölçüm yapıyorlar. Bu yüzden fiyatları daha pahalı. Neyse ki 650d makinemiz deki bütün noktalar hem yatay hem dikey ölçüm yapıyor.
             Gelelim af noktası seçimine özellikle portre çekimlerinde tek nokta af kullanılmalı çünkü tüm af noktaları açık iken; af noklarına en yakın hangi yer denk gelirse orayı netler. Yani af noktası buruna denk gelir ise zaten portre çekimlerinde f1.8 yada f2 gibi açık diyafram kullanıldığından gözler net çıkmaz buda portrenin etkisini azaltır. Canon makineler için zoom tuşuna bastığımızda af noktalarımızı görür ve tekerleği çevirerek kadrajımıza uygun noktayı seçeriz. (Yukarıdaki resimde daire içindeki tuş.)
             Örneğin aşağıdaki birinci fotoğraftaki af noktasını seçersek kadrajımıza uygun olarak. İkinci kızın gözünü netleriz. Eğer sol taraftakini seçersek arkadaki bayan netlenir. Mf ile bunu yapabilirsiniz lakin eğer af noktası bir bölgeye denk gelmez ise ölçüm yapmadan son çekimde aklında ölçümü kullanır.




Herkese iyi çekimler. Işığınız bol olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder